Milli savaş uçağı Kaan’a yerli ‘çoklu bomba salan sistem’ üretilecek

Bugüne kadar yaklaşık 10 milyon saatlik mühendislik çalışmasıyla savunma sanayiinde ihtiyaç duyulan kritik teknolojileri geliştirerek birçok önemli projeyi başarıyla hayata geçiren Altınay Savunma Teknolojileri A.Ş., Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile yeni bir iş birliğine imza attı.

Proje kapsamında geliştirilecek Çoklu Salan Sistemi ile kritik bir savunma teknolojisinin daha Türkiye’ye kazandırılmasının önemine dikkat çeken Altınay Savunma Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, “Altınay Savunma Teknolojileri olarak, TUSAŞ iş birliğiyle bir kez daha ülkemizin savunma endüstrisinin gelişimine katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz. Attığımız bu önemli adımla ülkemizin savunma sanayisinin gücüne güç katmayı ve ihracat potansiyeli yüksek olan savunma sistemlerinin geliştirilmesini hedefliyoruz. Türkiye’nin savunma teknolojilerindeki üretim kabiliyetlerini daha ileriye taşıyarak ulusal kapasitemizin arttırılması için faaliyetlerimize kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.

ÇOKLU SALAN SİSTEMİ 8 FARKLI HEDEFE SALDIRI İMKANI SAĞLIYOR

Altınay Savunma Teknolojileri, 2016-2020 yılları arasında ASELSAN’ın alt yüklenicisi olarak özel bir Çoklu Bomba Salan Sistemine ait kritik alt bileşenlerin tasarımı ve üretimini gerçekleştirerek tüm testleri başarıyla geçen sistemin Türk Hava Kuvvetleri envanterine kazandırılmasında önemli bir rol üstlenmişti.

Yüksek güvenilirlik, yüksek çıkış hızı, kullanım kolaylığı ve kısa sürede operasyona hazır hale gelme yetenekleri ile ön plana çıkan Salan Sistemi, günümüzün modern uçak bombalarının pnömatik itki gücüyle kontrollü olarak bırakılmasını sağlayacak bir teknolojiye sahip.

F-16 uçağının iki istasyonuna entegre olabilen ve bir sortide 8 farklı hedefi etki altına alma imkânı sağlayan Çoklu Bomba Salan Sistemi’nin kritik bileşenlerine yönelik çalışmalar yapan Altınay Savunma Teknolojileri, Milli Muharip Uçak (KAAN) Salan Sistemleri için TUSAŞ’a alt yüklenicilik desteği sağlayarak bu alandaki bilgi birikimini daha da ileriye taşımayı hedefliyor.

250 UÇAĞA ENTEGRE EDİLMESİ PLANLANIYOR

Milli Muharip Uçak Salan Sistemi’nin TUSAŞ tarafından Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanan yaklaşık 250 uçağa entegre edilmesi planlanıyor. Dünyada gün geçtikçe daha yaygın kullanılmaya başlanan sistemin, Türkiye’nin yeni bir ihracat kalemi olarak, uluslararası savunma teknolojileri alanında da önemli bir yer edineceği öngörülüyor.

Yerli sistem ve ürün geliştirme potansiyelini yükseltmeyi hedefleyen Altınay Savunma Teknolojileri, yüksek teknoloji gerektiren yeni projeler ve iş birlikleri konusunda çalışmalarına devam ediyor.

ALTINAY SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ HAKKINDA

Çeyrek asrı aşan mühendislik kabiliyetleriyle savunma teknolojilerine yönelik proje ve ürünler geliştiren Altınay Savunma Teknolojileri, 2014 yılında kuruldu. Geleceği tasarlayacak projelere imza atan şirket, Hareket Kontrol Sistemleri, İnsansız Sistemler, Deniz Sistemleri, Silah Destek Sistemleri, Mühimmat İmha ve Kritik Üretim Sistemleri alanlarında yurt içi ve yurt dışındaki kamu, özel sektör paydaşlarına ürün ve teknolojiler sunarak, kritik projelerin de yükleniciliğini üstlenmektedir. Oluşturduğu yüksek katma değer ile başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere ülkemizin ihtiyaç duyduğu öncelikli teknolojileri hayata geçirirken küresel bir oyuncu olma hedefiyle kabiliyet ve imkanlarını artırma yolunda çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Altınay Savunma Teknolojileri’nin 2019 yılında döner kanatlı İHA’ların kavramsal tasarımından üretim ve entegrasyonuna kadar tüm aşamaları hayata geçirmek amacıyla kurduğu DASAL Havacılık Teknolojileri, bugün Altınay Savunma ve Aselsan ortaklığı ile faaliyetlerine devam etmektedir. Şirketin bir başka bağlı ortaklığı olan TAAC Havacılık Teknolojileri ise 2019’da TUSAŞ ortaklığıyla kuruldu. TAAC, havacılık standartlarındaki kritik uçuş kontrol sistemleri, iniş takımı sistemleri ve test sistemlerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesi konularında çalışmakta olup kısa sürede yurt dışı pazara da açılmıştır.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir