Yılan sokmasına karşı ilk yardım nasıl yapılmalı? İşte doğru adımlar

Doç. Dr. Aygün, Türkiye’de yılda yaklaşık 500 ila 1000 arasında yılan sokması vakası yaşandığını belirtti. Yaptığı yazılı açıklamada, yılanların çoğunun zehirli olmadığını vurgulayan Aygün, zehirli olanların genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde görüldüğünü dile getirdi.

Özellikle tarla ve bahçe işçiliğinin yoğun olduğu Ordu’da engerek türü yılanların sebep olduğu sokma vakalarına dikkat çeken Aygün, zehirli yılan sokmaları durumunda belirtilerin hızla ortaya çıkabileceğini söyledi. Bu belirtiler arasında şiddetli ağrı, şişlik, morarma, bulantı, kusma, baş dönmesi, halsizlik, nadiren bilinç değişikliği ve tansiyon düşüklüğü bulunmaktadır.

Yılan sokması yaşandığında panik yapmadan hemen 112’nin aranması gerektiğini belirten Aygün, hastanın fazla hareket etmemesi, sakin kalması ve sokulan uzvun kalp seviyesinden aşağıda tutulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kesinlikle sokulan bölgenin kesilmemesi veya emilmemesi gerektiğini söyledi.

Yılanların da doğanın bir parçası olduğunu hatırlatan Aygün, onlara saygı duyulması halinde tehlikeden uzak durulabileceğini ifade etti. Panzehirin yalnızca zehirli yılan sokmalarında ve belirtiler ciddileştiğinde kullanılması gerektiğini belirten Aygün, gereksiz panzehir kullanımının yan etkilere yol açabileceğini vurguladı.

Related Posts

Halsizlik yüzünden hastaneye başvuran kadının karnına yapışmış kene bulundu

Kahramanmaraş’ta hastaneye başvuran bir kadının, yapılan muayenesinde karın bölgesine yapışmış bir kene ile karşılaşıldı. Uzman dermatolog tarafından çıkarılan kene sonrası hasta sağlığına kavuştu.

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.