GEKA, Muğla’nın Kültürel Mirasını Güçlendiriyor

Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) desteklediği, bölgenin kültürel mirasını ve turizm altyapısını güçlendiren projeleri yerinde inceledi.

İnceleme kapsamında Ula Göleti, Stratonikeia Antik Kenti ve Beçin Kalesi’nde gerçekleştirilen proje faaliyetlerini ziyaret eden Şimşek, GEKA’nın sağladığı desteklerin, Muğla’nın kültürel mirasını koruyarak turizm sektörüne yeni fırsatlar sunduğunu belirtti. Bölgedeki projelerin sürdürülebilir turizme ve yerel ekonomiye önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Şimşek, yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve GEKA tarafından 11 milyon TL desteklenen Ula Göleti Çevre Düzenlemesi ve Bisiklet Yolları Projesi ile Ula Göleti çevresinde bisiklet ve yaya yolları oluşturuldu. Proje kapsamında, gölet çevresinin turistik bir cazibe noktası haline gelmesi sağlandı. Çevre düzenlemeleri, dinlenme alanları, yön levhaları ve temiz enerji ile aydınlatma sistemleri sayesinde bölge, doğa turizmi için önemli bir merkez haline geldi.

Stratonikeia Antik Kenti’nde Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü ve Yatağan Kaymakamlığı tarafından iki ayrı proje yürütüldü. Beylikler Dönemi Selçuk Hamamı Restorasyon Projesi ile Stratonikeia Antik Kenti’nin girişinde bulunan tarihi hamamın onarım, aydınlatma ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 12 milyon TL bütçeye sahip olan proje, yaklaşık 9 milyon TL’lik ajans desteğiyle hayata geçirildi. Proje sayesinde UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan antik kentin, daimi listeye alınması için önemli bir adım atıldı. Stratonikeia ve Lagina Bölgelerinin Turizme Kazandırılması Projesi ise Stratonikeia ve Lagina’daki tarihi dokunun korunarak turizme kazandırılmasını hedefiyle gerçekleştirildi. GEKA’nın 19,5 milyon TL destek sağladığı, toplam 26 milyon TL bütçeli proje kapsamında antik kente yönelik çeşitli restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları yapıldı. Kuzey şehir kapısı, sütunlu cadde, çeşme havuzu ve mozaikler gibi birçok tarihi unsurun korunması ve tanıtılması sağlanarak, kültür turizminin gelişimine katkı sunuldu.

Milas Kaymakamlığı tarafından yürütülen “Beçin Ören Yeri’nin Çevre Düzenleme Projesi ve Uygulama Çalışması 1.Etap” projesi ile ören yerinin çevre düzenlemesi yapıldı ve yerleştirilen güvenlik kameraları ile alanın güvenliği sağlandı ve ören yerinin cazibesi arttırıldı. Projenin bütçesi 6 milyon TL olurken GEKA’nın projeye desteği yüzde 75 oranında gerçekleşti. Proje kapsamında alana yerleştirilen yönlendirme levhaları ve restore edilen yollar ile ören yerinin ziyaretçi sayısı arttı.

Bölgedeki doğal ve kültürel zenginlikleri koruyarak turizme kazandırmayı hedefleyen GEKA, altyapı iyileştirme, restorasyon, tanıtım ve sürdürülebilir turizm uygulamalarıyla bölgenin cazibesini artırmaktadır. Bugüne kadar hayata geçirilen projeler sayesinde hem yerel ekonomiye katkı sağlanmış, hem de bölgenin ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliği artırılmıştır. GEKA, bundan sonra da bölgesel kalkınmayı desteklemeye ve sürdürülebilir turizm projelerine katkı sunmaya devam edeceği bildirildi. – MUĞLA

Related Posts

Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini revize etti. Banka, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin raporlarını yayımladı. Dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi de paylaşıldı.

Tatil hayali kuranlar yandı! Yaz tarifesi cep yakıyor

Yaz ayların yaklaşmasıyla birlikte tatilciler yazlık kiralama arayışlarına başladılar. Yazlık mekanlarda sezonluk villa ve daire kiralama fiyatları geçen yıla göre yüzde 30 – 40 artış gösterdi. Havaların ısınmasıyla birlikte tatilciler sezonluk …

Tüketicinin ekonomiye güveni nisan ayında sert düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Mart ayında 85,9 iken Nisan ayında yüzde 2,3 oranında azalarak 83,9 oldu.

Hisseli tapular için yeni şart yürürlüğe girdi

Hisseli tapularla ilgili yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler, hisseli tapu sahiplerinin mülkiyet haklarını ve süreci etkileyecek önemli değişiklikler içeriyor. Yeni şartlarla birlikte, hisseli tapu sahipleri ve alıcıları için yeni kurallar ve prosedürler belirlendi. Detaylar henüz açıklanmadı ancak bu değişikliklerin sektörü önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Bursa Siyah İnciri Don Hadiselerinden Etkilenmedi

UYMSİB Başkanı Yazgan, zirai donun Bursa siyah incirini etkilemediğini, hasarın sınırlı olduğunu belirtti.

Hatay’da Çilek Hasadı Başladı

Hatay’da 4.200 dekar alanda çilek hasadı yapıldı; 9.300 ton rekolte bekleniyor.