Brent petrolün varili 61,05 dolardan işlem görüyor

Petrol Fiyatları Yükselişte: Brent Petrol 61,05 Dolardan İşlem Görüyor

Bugün uluslararası piyasada Brent petrolün varili, 61,05 dolardan alıcı buluyor. Dün ise fiyatlar 63,03 dolara kadar yükselmiş, günü 60,88 dolar seviyesinden kapatmıştı.

Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.39 itibarıyla bir önceki kapanışa göre yüzde 0,27 artarak 61,05 dolara çıktı. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 57,88 dolardan işlem görüyor.

ABD’nin ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu gelişmeler ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası kararının ardından küresel piyasalarda yükseliş yaşanması, petrol fiyatlarının değer kazanmasına neden oldu.

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanı Scott Bessent, Çin’le tarife müzakerelerinin cumartesi günü başlayacağını açıklarken, ABD Başkanı Donald Trump ise Pekin’le yapılacak ticaret müzakereleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çin’e uygulanan gümrük vergilerine değinen Trump, Çin’e uygulanan gümrük vergilerinin önceden düşürülmeyeceğini belirtti.

Trump, bugün için büyük ve saygın bir ülkeyle ticaret anlaşması imzalanacağını söyledi ve İngiltere’nin söz konusu ülke olabileceği iddiaları ortaya atıldı.

Fed, iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrasında yapılan basın toplantısında büyük tarife artışlarının enflasyon ve işsizlikte artışa neden olabileceği uyarısında bulundu.

Powell, tarifelerin enflasyon beklentilerinde artışa neden olduğunu belirtirken, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin yüzde 2’lik hedefle uyumlu olduğunu ifade etti. Kısa vadeli enflasyon beklentilerinin ise arttığına işaret etti.

Petrol fiyatlarındaki artış, ABD ekonomisinde görülen yavaşlama sinyalleriyle sınırlanmasına rağmen, ABD’nin petrol tüketimine dair endişeler küresel piyasalarda stokların artmasına neden oluyor.

Ayrıca, ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin “Mayıs 2025 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu”na göre, OPEC+’ın üretim artışı kararı ve OPEC dışı ülkelerdeki üretim artışı küresel stokların yükselmesine yol açtı. Bu durumun petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

Brent petrolde teknik olarak 63,54 doların direnç, 59,35 doların ise destek olarak izlenebileceği belirtiliyor. (AA)

Related Posts

Enflasyon farkını açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyonunu açıkladı. TÜİK’in açıkladığına göre nisan ayı enflasyonu yüzde 3,00 olurken, yıllık enflasyon 37,86 olarak kayıtlara geçti. Bu verilerle birlikte milyonlarca emekli ve memuru ilgilendiren …

Rusya-Çin işbirliği: Petrol ve doğal gaz sevkiyatı artırılacak

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Çin’e bu yıl petrol, doğal gaz ve LNG sevkiyatının artırılacağını, kömür ihracatının ise kısmen azalacağını açıkladı.

Trump’tan sert çıkış: ‘Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal’

ABD Başkanı Donald Trump, faizleri değiştirmeyen Fed Başkanı Jerome Powell’a aptal olduğunu söyledi.

TÜRMOB’tan hükümete çağrı: Kayıt dışı ekonomi denetimle değil, reformla azalır!

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sadece saha denetimleriyle başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak yapısal reform ve dijital altyapı çağrısı yaptı. Kartaloğlu, vergi aflarının kayıt dışılığı körüklediğini ve kalıcı çözüm için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini belirtti.

Romanya perakende satışlarda aylık düşüş

Romanya’da perakende satışlar Mart 2025 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 oranında arttı. Ancak bu artış, Şubat ayında revize edilerek yüzde 4,7’ye çıkarılan büyüme oranına kıyasla belirgin bir yavaşlama gösterdi. Aylık bazda ise …

İsveç Merkez Bankası yeni faiz oranını açıkladı

İsveç Merkez Bankası Riksbank, Mayıs 2025 toplantısında politika faizini beklentilere paralel şekilde yüzde 2,25 düzeyinde sabit tuttu. Kararda, özellikle ABD’nin değişen ticaret politikaları sonrası artan küresel belirsizlik belirleyici oldu. Söz …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir