Akran zorbalığının önlenmesi için ailede eğitim uyarısı

Ailede Eğitim Önemli: Akran Zorbalığının Önlenmesi İçin Doç. Dr. Fatih Koca Uyarıda Bulundu

Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Koca, akran zorbalığının önlenmesi için ailede eğitimin önemine vurgu yaparak, “Sınırları çizip o sınırlar dahilinde çocuklara seçme özgürlüğü vermemiz gerekiyor.” dedi.

Doç. Dr. Koca, okullarda yaşanan akran zorbalığının, zorbalık yapan ve mağdur olan çocuklar üzerinde ciddi psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Koca, okullardaki zorbalık davranışlarında artış olduğunu vurgulayarak, “Milli Eğitim Bakanlığının 2022-2023 analizlerine göre okullardaki zorbalık oranının yüzde 30-35 civarında olduğunu, dünya ortalamasının üstünde olduğunu söyleyebiliriz.” ifadesini kullandı.

“İlk ve Ortaokulda Fiziksel ve Sözel Zorbalık Artıyor”

Dünya genelinde her üç çocuktan birinin zorbalığa maruz kaldığını belirten Koca, “Hemcinslere ya da karşı cinslere karşı, ne yazık ki fiziksel ve sözel zorba davranışlarda büyük bir artış var. İstatistiklere göre, 2014 ile 2015 arasında Türkiye, dünya ortalamasının altındayken şu anda dünya sıralamasında üstte yer alıyor. Bu zorba eylemler özellikle ilk ve ortaokulda daha fazla fiziksel ve sözel içeriklerle gerçekleşiyor. Ne yazık ki, yaş ilerledikçe zorba davranışların azalması beklenirken, Türkiye’de bu davranışlar şekil değiştirerek siber ve ilişkisel zorbalığa daha fazla yöneliyor.” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Koca, pandemi sürecinde lise öğrencilerinde teknoloji, internet ve sosyal medya kullanımında artış olduğunu belirterek, ailelerin tutumlarının önemli olduğunu vurguladı.

Okullarda önleyici müdahale programlarının yaygınlaşması gerektiğini belirten Koca, “Bu sorunun yayılmasını, okul ve çevreye yayılmasını engellemek önemlidir. Bu nedenle müdahale programlarının Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bunun için TÜBİTAK ve Avrupa Birliği ile işbirliği yapılarak gerekli kaynakların sağlanması ve özellikle üniversitelerin öğretmenlere eğitim vermesi gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Koca, müdahale programlarının okul öncesi dönemde başlaması gerektiğini vurgulayarak, akran zorbalığının müdahale edilmezse duygusal bozukluklardan ciddi bozukluklara kadar ilerleyebileceğine işaret etti.

“Çocukların Psikolojik İhtiyaçlarını Karşılamak Önemli”

Anne ve babanın ayrı olması, tek ebeveynlik gibi durumların akranlar arasında olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Koca, “Sınırları belirlemek ve bu sınırlar içinde çocuklara seçme özgürlüğü vermek önemlidir. Ebeveyn olmak, çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılamaktan daha fazlasıdır. En önemlisi, çocukların psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu ihtiyaç karşılanmadığında ileride sorunlu bireylerin kendi ailelerinde aynı sorunları yaşama ihtimali vardır.” şeklinde konuştu. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir