Türkiye ile İngiltere arasında yeni dönem: Serbest Ticaret Anlaşması güncelleniyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye-İngiltere Ekonomik İlişkiler Gelişiyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendiğini belirterek, “Modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasını yakında imzalamak için yeterli hırs, motivasyon ve itici güce sahip olduğumuza inanıyoruz.” dedi.

Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Direktörler Enstitüsü (IOD) tarafından düzenlenen Türkiye-İngiltere İş Forumu’nun açılışında, iş dünyası temsilcilerine ve yatırımcılara hitap etti.

ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimleri, Ukrayna’daki çatışma ve İsrail’in Gazze’deki olaylarının küresel piyasalarda belirsizlikler yarattığını vurgulayan Bolat, korumacı ticaret politikaları ve bölgesel belirsizlikler nedeniyle zorlu bir dönem yaşansa da Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını sürdürdüğünü belirtti.

Bolat, Türkiye ekonomisinin 2024’ün son çeyreğinde yüzde 3 büyüyerek, 18 çeyrektir kesintisiz büyüme gösterdiğini hatırlatarak, Türkiye ekonomisinin büyüklüğünün 1,3 trilyon doları aştığını ve kişi başına düşen milli gelirin 15 bin doları geçtiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinde ihracatın önemini vurgulayan Bolat, Türkiye’nin geçen yıl ihracatının 262 milyar doları aşarak dış ticaret açığının 24 milyar dolar azalmasına katkı sağladığını belirtti.

Türkiye-İngiltere Ekonomi İlişkileri

Türkiye-İngiltere arasındaki ticaret ilişkilerini değerlendiren Bakan Bolat, İngiltere’nin Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracat pazarı olduğunu belirterek, Türkiye’den İngiltere’ye yapılan ihracatın 15,3 milyar doları bulduğunu aktardı.

Bolat, Türkiye’nin geçen yıl İngiltere’den 6,9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini hatırlatarak, Türkiye’nin yatırımcılara güçlü bir yatırım teşvik programı sunduğunu ve iyi korunan bir iş ortamı sağladığını belirtti.

Yatırımcılara dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması ağlarından birini sunduklarını kaydeden Bolat, Türkiye’nin uluslararası firmalar için bir merkez haline geldiğini söyledi.

Bakan Bolat, Türkiye’de İngiliz firmalarının 2023 sonuna kadar 9 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirterek, İngiliz yatırımcıların Türkiye ekonomisine güvendiğinin altını çizdi.

İngiltere’de Türk şirketlerinin 4,3 milyar dolarlık yatırım yaptığını söyleyen Bolat, müteahhitlik sektörünün önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye-İngiltere işbirliğinin potansiyelinin yüksek olduğuna inandıklarını söyledi.

Bakan Bolat, İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile görüşmeler yaparak, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi yönünde adımlar attıklarını belirtti ve modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için kararlı olduklarını ifade etti.

Forumda İngiltere’nin Türkiye Ticaret Temsilcisi Afzal Khan ve DEİK Başkanı Nail Olpak da konuşma yaptı.

Related Posts

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

Maliyeciler şehir girişlerin konuşlandı: Kamyonlar kontrol ediliyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı, vergi kaçırılmasının önüne geçilmesi amacıyla, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve hallerin girişinde vergi denetimi uygulamasında düğmeye basıldı. Şimşek denetimleri arttıracaklarını söylemişti …

Sanayide ters rüzgar: Rapor sayısı yükseldi, iş gücü azaldı

TOBB’un nisan ayı sanayi kapasite raporu sayısı artarken çalışan sayısı azaldı.

İstanbul depremi etkiledi: Bebek’teki köşk için beklenen ilgi gelmedi, satış iptal edildi

İstanbul Bebek’teki deniz manzaralı köşk, iki ev ve garajdan oluşan toplam 3.091 metrekarelik gayrimenkul, 950 milyon TL artı KDV’ye satışa çıkarılmıştı. Ancak, 23 Nisan’da İstanbul’da yaşanan deprem sonrası talep gelmemesi nedeniyle satış iptal edildi.

Bakan Kacır: Yeni sanayi alanları kurguluyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Güneş panelinden ticari araçlara, beyaz eşyadan demir çeliğe pek çok alanda, Avrupa değer zincirlerinin en önemli oyuncusuyuz. 22 yıl önce 36 milyar dolar olan yıllık ihracatımız, bugün 265 milyar dolara ulaştı. Türkiye bugün, Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan geniş kuşakta, en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir