Dünyanın önde gelen tüketici elektroniği ve akıllı üretim şirketi Xiaomi, her yıl sistemli olarak gerçekleştirilen ve bugün tamamlanan Güvenlik ve Zımnilik Farkındalık Ayı sırasında müşteri datalarını muhafazayı tekrar taahhüt etti. Şirket, Pekin’de bulunan Xiaomi Teknoloji Parkı ve Singapur’daki Xiaomi Teknoloji Operasyon Merkezi’nde çalışanlarına yönelik çeşitli eğitimler ve seminerler düzenledi.
Xiaomi, arka arda üç yıldır mühendisler ve başka çalışanlar için özel eğitimler düzenliyor ve BT güvenlik uzmanları ve halkla bilgi güvenliği ve kullanıcı kapalılığının korunmasının ehemmiyetiyle ilgili çeşitli tartışmalar yürütüyor. Xiaomi ayrıyeten, data güvenliği faaliyetlerini ayrıntılandıran yıllık şeffaflık raporunun yanı sıra güvenlik ve kapalılıkla ilgili güncellenmiş teknik dokümanlar da yayınladı.
Bir ay boyunca süren etkinlikler, kullanıcı güvenliği ve kapalılığın korunmasıyla ilgili uygulamaları güçlendirmeyi, şeffaflık ve hesap verilebilirlik yoluyla Xiaomi eserlerine olan itimadı artırmayı amaçlıyor.
VERİ GÜVENLİĞİ VE KULLANICI KAPALILIĞI İÇİN ÜST SEVİYE GRUP KURULDU
Xiaomi, data güvenliğini ve kullanıcı kapalılığını korumak emeliyle kapsamlı bir idare yapısı oluşturdu. Bu yapı, siber güvenlik uzmanları, akıllı telefon işletim sistemi mühendisleri, avukatlar ve yasal uyumluluk uzmanları ortasındaki iş birliklerini içeriyor. Bu yapı, üst seviye yöneticilerden oluşan Güvenlik ve Kapalılık Komitesi tarafından denetleniyor.
Veri güvenliği ve kullanıcı kapalılığının korunmasını Xiaomi’nin uzun vadeli, sürdürülebilir gelişimi için büyük ehemmiyet taşıdığını söz eden Xiaomi Lider Yardımcısı ve Xiaomi Güvenlik ve Saklılık Komitesi Bakanı Cui Baoqiu, “Kullanıcılarımızın data güvenliğini ve kapalılığını korumak Xiaomi olarak en büyük önceliğimiz. Müşterilerimiz bu mevzuyu başkalarından çok daha fazla önemsiyor. Xiaomi, inançlı ve muteber Android tabanlı akıllı telefonlar ve IoT eserleri sunmayı taahhüt ediyor” dedi.
Nanyang Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Kısmından Prof. Liu Yang, “Güvenlik sıkıntısının teknoloji alanında birçok mevzuda odak noktası haline gelmesi nedeniyle, dal paydaşları başta açık kaynak olmak üzere donanım, yazılım ve güvenlik açıklarının idaresine daha fazla kıymet veriyor. Bu sorunu çözmek için büyük gayret gösteren Xiaomi, kullanıcıları teknoloji uzmanlığıyla koruyor ve daima bilgilerin daha yeterli korunmasına imkan tanıyacak yeni usuller keşfediyor” dedi.
GOOGLE’DEN XİAOMİ’YE ÖVGÜ
Google Android Güvenlik Stratejileri Yöneticisi Eugene Liderman, Xiaomi’nin Android sistemine olan katkısını vurgulayarak,“Android’in en güçlü istikametlerinden biri büyük çeşitliliğe sahip iş ortağı ekosistemidir. Xiaomi, bunun kusursuz bir örneği ve eser portföylerinde siber güvenlikle ilgili devam eden yatırımlarını görmek büyük memnunluk veriyor” dedi.
Dünyanın en büyük tüketici IoT platformuna sahip olan Xiaomi, IoT güvenliğini ve saklılık müdafaalarını güzelleştirmek için daima çalışıyor. Xiaomi, bu doğrultuda IoT Güvenlik Doruğu’nun beşincisini 29-30 Haziran tarihlerinde Pekin’de gerçekleştirdi. Kesim yöneticileri ve uzmanları aktiflikte, bilgi güvenliği yönetişimi çerçeveleri ve hudut ötesi data transferlerinden internete bağlı elektrikli araçların güvenliği ve yazılım tedarik zinciri güvenliği tahlillerine kadar birçok mevzuyu tartıştı.
Xiaomi, Haziran ayı boyunca süren aktiflikte Elektrikli Scooter 4 Pro’nun ABD merkezli milletlerarası güvenlik araştırma enstitüsü olan Underwriter Laboratories Inc’den IoT Security Rating Gold seviyesi sertifika aldığını açıkladı. Sertifika, tıpkı vakitte Xiaomi’nin IoT eser geliştirme süreçleriyle ilgili güvenliğinin memleketler arası standartlarla uyumlu olduğunu gösterdi.
Xiaomi, Güvenlik ve Saklılık Komitesini 2014 yılında kurdu. 2016 yılında TrustArc’tan sertifika alan birinci Çinli şirket oldu. Xiaomi, 2018 yılında Avrupa Birliği uyumluluk değerlendirmesinin Genel Bilgi Müdafaa Yönetmeliğini (GDPR) kabul etti. 2019 yılında güvenlik ve kapalılık uygulamaları için ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27018 sertifikalarını aldı. Şirket geçtiğimiz yıl birinci sefer şeffaflık raporu yayınladı ve bunu yapan birinci Android akıllı telefon markası oldu. Xiaomi, bu yıl birinci sefer NIST CSF National Institute of Standards and Technology, Cybersecurity Framework) sertifikası alarak bilgi güvenliği yeteneklerini daha da güçlendirdi.
Xiaomi, 2021 yılının global akıllı telefon pazarında Samsung ve Apple’nin akabinde 3. sırada yer alıyor. Xiaomi eserleri ise dünya genelinde 100’den fazla ülkede satılıyor.