Uluslararası Af Örgütünün Kanada şubesi, “Çin destekli” bir siber hücumun maksadı olduklarını açıkladı.
Örgütün Kanada şubesinden yapılan açıklamada, siber atakların birincisinin 5 Ekim’de tespit edildiği belirtildi. İsimli soruşturmacıların ve siber güvenlik uzmanlarının olayı araştırmaya başladığı tabir edilen açıklamada, siber hücum nedeniyle kurumun faaliyetlerinin yaklaşık 3 haftadır sekteye uğradığı vurgulandı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Genel Sekreter Ketty Nivyabandi, sistemlerindeki aramalara bakıldığında bu taarruzun bilhassa yalnızca Çin ve Hong Kong ile irtibatlı olduğunu ve önde gelen birkaç Çinli aktivisti de gaye aldığını belirtti.
Örgütün bağlantı listesine ve planlarına yönelik hücum sonrası Nivyabandi, aktivistlere ve gazetecilere siber güvenlik protokollerini geliştirme konusunda davet yaptı.
“Dünya çapında insan haklarını savunan bir örgüt olarak, çalışmalarımızın sekteye uğraması ve denetlenmesi için devlet takviyeli teşebbüslerin amacı olabileceğimizin farkındayız.” tabirlerini kullanan Nivyabandi, bu teşebbüslerin kendilerini yıldırmayacağını, aktivistlerin, çalışanların, bağışçıların ve hissedarların mahremiyetinin ve güvenliğinin en büyük öncelikleri olacağını vurguladı.
Amerikan siber güvenlik şirketi Secureworks, sisteme siber hücumun para elde etme teşebbüsü ile yapılmadığını ve aramaların içeriği, gelişmişlik düzeyi ve Çin takviyeli aktörlerin kullandığı ayırt edici özel araçlar incelendiğinde taarruzun gerisinde “Çin devleti tarafından desteklenen yahut görevlendirilen bir tehdit grubu” olabileceğini belirtti.
ABD merkezli siber güvenlik şirketi Recorded Future, Ağustos 2022’de, Milletlerarası Af Örgütü ve İnsan Hakları Memleketler arası Federasyonunun Çinli hackerler tarafından amaç alınabilecek örgütler ortasında olduğunu duyurmuştu.
Af Örgütü, Çin’de 1 milyondan fazla Uygur’un ve öteki etnik kümeden insanların tutulduğu toplama kamplarında yapılan hak ihlallerine karşı memleketler arası toplumu harekete geçirmeye çalışıyor.