Marmara Gölü için karar!

Manisa Valiliği, DSİ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve TİGEM’in Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren protokole karşı açılan dava, bilirkişi raporlarıyla desteklendi. Raporlar, gölün sulak alan olarak kalmasının ekosistem için önemli olduğunu vurguladı. Mahkeme, bu değerlendirmeler ışığında yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

UZMANLARIN RAPORLARI GÖLÜ KURTARDI

Bilirkişi raporu, Marmara Gölü’nün sulak alan ekosistemini koruyabilecek durumda olduğunu ve tarımsal faaliyetlerin ekosisteme zarar vereceğini belirtti. Mahkeme, bu raporları dikkate alarak tarım alanına dönüştürme işlemlerini durdurdu.

Doğa Derneği ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başlattığı dava sonucunda elde edilen bu karar, sivil toplumun doğayı koruma mücadelesinin bir zaferi olarak görülüyor. Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Gölün restore edilmesi için mücadele edeceğiz,” dedi.

Tekelioğlu Köyü çiftçilerinden Niğmet Sezen, gölün bilerek kurutulduğunu belirterek, “Balıkçılık faaliyetlerimiz sona erdi, tarım yapamaz hale geldik. Mahkemenin kararı sevindirici,” dedi.

ÇEVRE AVUKATLARI MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR

Doğa Derneği Hukuk Danışmanı Av. Özlem Altıparmak, “Mahkeme kararı, gölün korunması için önemli bir adım,” diye konuştu. Salihli Çevre Derneği Avukatı Yıldıray Çıvgın da, “Gediz Ovası ve Marmara Gölü’nü yaşatmak için mücadeleye devam edeceğiz,” dedi.

MAHKEME KARARININ ARDINDAN NE OLACAK?

Mahkeme kararının ardından, Marmara Gölü’ne su sağlanması ve ekosistemin korunması için adımlar atılması bekleniyor. Çevre örgütleri, gölün yeniden sulak alan olarak eski haline döndürülmesi için çalışmalarını sürdürecek.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir